Hälsans olika dimensioner

on

Förr var det sjukvård och friskvård som gällde. Sjukvård för de sjuka och friskvård för de friska. Så kom den tid då många ”blev för sjuka för friskvården och för friska för sjukvården” vilket ställde till bekymmer eftersom många hamnade mellan stolarna. Man kanske var överviktig men inte fet, hade diskbråck men inget som tryckte på någon nerv, låg ett slag under gränsen för högt blodtryck och var deprimerad (men inte självmordsbenägen) efter en separation och då blir det ingen diagnos. Ingen diagnos, ingen sjukskrivning. Ingen sjukskrivning – ingen vila. Ingen vila – ingen återhämtning. Bara att vänta ut tiden så blir man ju sjuk och kvalar in i Landstingets ramverk.

SJUK, FRISK ELLER MITT EMELLAN

Det här var bakgrunden till att jag en dag begav mig till Moskva för att fråga om träning för hälsoförbättring. Det blev 6 års forskning som kom att omfatta både fysisk och psykisk hälsa. Eftersom ”sjukvårdsbegreppet” numera övergått till ”hälsovård” även om man behandlade sjuka efter sjukdomskriterier valde jag att välja namnet Wellcare för de program som blev slutprodukten av vår forskning. Det handlar inte alltid om att bota sjukdom eller reparera skador. Många gånger är det de som hamnar mitt emellan som behöver må bättre kort och gott och det är just vad Wellcare handlar om.

Wellcare – när du vill må och prestera bättre. Kanske känner du någon som behöver lite Wellcare? 

Läs mer om Wellcare

 

En kommentar Lägg till

  1. livsledare skriver:

    Vad bra att ni skapat wellcare! Det är inte lätt när man enligt sjukvården inte är sjuk men inte mår bra. Är tråkigt att det ska behöva gå så långt att man blir jättesjuk innan det ens går att få någon hjälp inom sjukvården. Tack för att ni finns!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.