Svårt att mäta förekomst av Ortorexi

Det har genomförts många studier gällande Ortorexi men när det gäller förekomst spretar siffrorna mer än vad som kan tolereras. I Australien visade en undersökning på ett universitet att 21 % var drabbade medan förekomsten bland allmänheten i Tyskland var 6,9 %. Bland idrottare har man redovisat så mycket som 76% förekomst medan liknande i Spanien konstaterat att det förekommer till 25,2%. Turkiet uppmättes ortorexidrabbade till 57,5% för studenter mellan 16 och 30 år.

Varför det är på det här sättet har många orsaker. Först och främst handlar det om undermåliga mätinstrument, det vill säga de frågor som ställs för att fastställa Ortorexi. Ett annat problem är att det finns kulturella skillnader mellan olika länder. Utöver det skiljer sig förekomsten beroende på ålder, kön och vilka deltagare som ingått i studierna (studenter, idrottare, fitnessutövare osv.) och självfallet hur många som deltog.

Så när man läser vetenskapliga artiklar är det viktigt att kontrollera land, antal deltagare, typ av deltagare men inte minst vilket instrument man använt för undersökningen. Mätteori är en hel vetenskap i sig.

Om du är intresserad av vad, hur, varför man mäter och hur resultat bör tolkas är du välkommen till Ylab (OSA här) nu på onsdag 17.30-18.30. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.