Kvinnor mer benägna att äta sjukligt ortorektiskt

Det har visat sig i en vetenskaplig studie av Jana Strahler (2019) att kvinnor är mer benägna än män när det kommer till att äta sjukligt ortorektiskt. En annan studie (Oberle et al, 2016) visar på ett samband mellan ortorexi och narcissism samt perfektionism. Det händer en hel del på ortorexifronten numera. Många som vägrat acceptera att ortorexi ens finns vänder nu kappan efter vinden.

I den senare studien deltog 459 psykologistudenter i en ålder av 16 till 48 år gamla. Studien anammade en on line survey samt tre andra enkäter för narcissism, perfektionism och självkänsla. När man analyserat enkäterna kom man fram till tre olika faktorer som påverkar ortorexi; hälsosamt ätande, problem på grund av hälsosamt ätande och den positiva känslan i att äta hälsosamt.

Man kom fram till att ju högre BMI män har desto fler ortorexisymtom samt att narcissism och perfektionism är symtom som både män och kvinnor uppvisar. 

Det är mer än välkommet att man börjar studera fenomenet ortorexi lite närmare. Trist bara att ha fått spotta i motvind så många år. Äntligen lite fart framåt och lön för mödan dessa numera 18 år med ortorexi och ortorexibehandling.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.