Fortsätt ät kött säger ny forskning

on

En omfattande och imponerande kartläggning och forskning gällande ohälsoeffekter gällande köttkonsumption har genomförts av en expertgrupp från flera länder. Det unika med undersökningen är det rigorösa förarbetet med uttagning av expertgrupp som gjordes i syfte att säkerställa att inga personliga åsikter eller intressekonflikter förelåg. Femtiofyra vetenskapliga artiklar från Australien, U.S.A., Canada och västeuropa granskades (varav 41 kvantitativa och 13 kvalitativa studier).

Syftet med utvärderingen var att söka evidens för eventuella ohälsoeffekter från att äta kött. Primärt handlade dessa ohälsotillstånd om cancer och olika typer av hjärt- och kärlrelaterade problem som hjärtinfarkt och stroke men även diabetes. Man tog även hänsyn till eventuella upplevda inskränkningar i upplevd livskvalité innan man utformade de rekommendationer som blev resultatet. Gruppen poängterade även att man endast undersökt ohälsa på individnivå och inte tagit hänsyn till djur- och miljörelaterade faktorer.

De studier som gällde nack- och fördelar med att äta respektive undvika kött ingick 54000 deltagare. I studierna som fastslog att undvikande av kött inte resulterade i någon minskad ohälsorisk ingick 1,4 miljoner människor. De studier som handlade om hur mycket kött, det vill säga dos och respons effekter av kött, visade ingen eller svag evidens gällande minskad risk för cancer. Här ingick 2,2 miljoner försökspersoner.

Sammanfattningsvis fastslogs att det inte finns någon anledning att minska köttkonsumtion i syfte att minska ohälsorisker såsom ökad risk för cancer, diabetes och/eller hjärt- och kärlrealterade sjukdomar.

Personligen tycker jag att detta är en av de mest omfattande vetenskapliga studier som genomförts gällande köttkonsumtion. Den är imponerande i fråga om ambitionen att säkerställa opartiskhet, innefatta ett omfattande antal försökspersoner och utföras av ett internationellt team med ett tjugotal forskare (de flesta med både läkar- och forskarutbildning).

Äntligen en presentation av fakta utan störningar av personliga åsikter och intressen.

Men inte minst, idag är många rädda för att äta kött och själva rädslan kan i sig vara ohälsosamt. Vi behöver få ett mer balanserat förhållningssätt till mat.

Referens: Johnston, B.D. et al. (2019). Unprocessed Red Meat and Processed Meat Consumption: Dietary Guidline Recommendations from the NutriRECS Consortium. Annals of Internal Medicine.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.