Graviditet efter ätstörninng

on

Det är ingen nyhet att svält leder till menstruationsbortfall bland kvinnor. Innebörden är naturligtvis att man inte längre kan bli gravid vilket är ett problem för de som lever i en relation och längtar efter att få barn.

Många söker sig till vården för att få hormonell behandling eftersom de fortsatt är för underviktiga för att få östrogenet att öka, en förutsättning för menstruation och graviditet. För de med ätstörningar som kommit tillbaka till normalvikt tar det lite tid innan man är fysiologiskt återställd. Framför allt har man inte tillfrisknat om man ersatt anrorexia och bulimi med ortorexia atletika. Många inser inte att de bara bytt ut ett destruktivt tillstånd mot ett annat.

Mitt absoluta råd är att inte gå igenom hormonell behandling om den enda orsaken till barnlöshet är låg fettvikt. Den låga fettvikten kan inte bedömas rationellt av den drabbade eftersom överskattning av vikt är ett symtom. Att bli gravid innebär stora påfrestningar för den som inte är helt frisk. Växande kropp ger ångest och en relativ viktminskning, det vill säga att man inte går upp de cirka 12 kg som är normalt vid graviditet, är vanligt.

Det sorgliga är att vi inte vet hur relativ svält påverkar det ofödda barnet medan vi kan vara ganska säkra på att ätstörningen eller ortorexin har tilltagit efter det man fått barn. Om så är fallet kommer barnet att hamna på andra plats. På första plats ligger istället behovet att minska ångest med mat- och träningsregleringar.

Ha tålamod och avsluta inte behandling i förtid. Naturlig graviditet när man är frisk ökar förutsättningarna för att få en välmående familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.