Kritisk granskning nu tack

on

Var och varannan dag pratar jag med kunder och studenter om vikten av kritisk granskning. Vi har alla lärt oss det under gymnasietiden men få tillämpar den kunskapen. Det är uppenbart när man ser alla som går på fagra löften inom bantningsindustrin. Träningsindustrim med för den delen.

Bara för att man titulerar sig med det ena eller andra betyder det inte att man inte handlar i eget intresse. Tvärtom kan det vara en önskan för forskare att bli lika rika som Anders Hansson eller andra som skrivit böcker som sålt som smör i solsken. En sak som man alltid bör beakta är om det finns egenintresse i budskapet man förmedlar. Någon kick back på produkter kanske? En annan viktig detalj är vilken utbildning personen som påstår något har. Är utbildningen i linje med vad man förespråkar? För att ta ett exempel, Game Changers blev en riktig succé, för er som inte vet var det en kille som sökte efter det optimala kost- och träningsupplägget. Han var en MMA fighter med ett gäng skador (och förluster) som faktiskt var välutbildad. Han hade en kandidatexamen (i företagsekonomi). Och vad gällde kost och träning? Nja, ingen utbildning där inte. Men behöver man det?

Jag har gått gymnasiet och då kan man väl undervisa på gymnasiet? Eller kanske inte.

Hur är det med dagens information? Corona tider och alla möjliga rykten florerar men här är en graf som visar på antal smittade och döda i förhållande till befolkningsantal. Det säger en enda sak, vi är sämst i klassen så varför tatuera in Tegnells ansikte eller skapa en fans-yra kring honom och Folkhälsomyndigheten? Är de/han snygg, charmig eller vad? Borde vi inte vara mer intresserade av vad han kan? Röda linjen är Sverige så tänk till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.