Medberoende ökar

on

Jag har börjat notera fler och fler medberoende anhöriga till de med ortorexia atletika vilket är lite oroväckande. När en person i familjen blir sjuk brukar det leda till konflikter eftersom den som är sjuk får ett udda beteende som är svårt att förstå för en frisk person. När anhöriga anpassar sitt beteende till den sjuke försvinner friska referenser för vad som kan anses vara ett friskt sätt att äta och träna. En dylik situation kan förlänga tillfrisknandet för den drabbade.

Barn och föräldrar av sin tid

Kanske är det barn av sin tid som drabbas av detta helt enkelt för att föräldrar var sjuka först och därefter påverkade sina barn? Min erfarenhet är att barn till föräldrar som kom in i träningsvågen i början av nittiotalet (då ortorexi tog fart) inte alltför sällan verkar ha påverkats av föräldrarnas ”nyttigtänk”. En situation när en hel familj utesluter livsmedel och tränar för att hålla ångesten för att bli tjocka och sjuka i schack är mer än problematiskt för vem ska då tillkalla hjälp? Vem ser behovet av hjälp när alla verkar vara överens?

Tyvärr brukar det gå så långt att någon i familjen kollapsar eller uppvisar andra allvarliga symtom med betydligt mer lidande och längre behandling som konsekvens.

Hjälp nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.