Att komma igång

yvonnelin_träning_ortorexi_aboxTrögheten är påtaglig

Att komma igång kan ibland vara svårt. Det finns det där som kallas ”inertia” eller tröghet. Att sätta en fysisk kropp i rörelse kräver energi som man säger i fysikens värld. Det går ju ganska bra att säga detsamma i hälsans värld. Det kräver energi när man ska sätta sin kropp i rörelse. De första två minuterna av en löprunda känns extra tunga eftersom syreupptaget inte kommit igång till fullo. Så ett råd är att inte gå ut med ilfart och blåljus för då blir resten av loppet inte så angenämt. Men kanske är det vårt mentala motstånd som är det svåraste att övervinna?

Mjukstart är smart

Att mjuka upp innan loppet är att mjukstarta vilket inte alls är så dumt för det förbereder både kropp och själ. Många funderar långt och länge på att komma igång men ofta handlar det inte om start just nu utan snarare ”imorgon”. Så förblir man kvar i den sköna soffan och kollar på Netflix istället. Det är mänskligt att inte vilja utsätta sig för något som man minns var tungt och kämpigt. Så här kommer ett råd till; starta med förnuft vilket betyder lägg upp en plan som är anpassad till din potential och dina möjligheter istället för det som ger flest likes på social medier.

yvonnelin_träning_ortorexi_donnieFull gas – fullt ras

Att köra ful gas efter juluppehåll för att sluta innan sportlovet är inte en vidare träningsplan. Att bara köra igång utan en plan gör mig mållös för den som inget mål har kan ju knappast komma i mål. Om målet är att skaffa sig en bra form konditions- eller styrkemässigt så hör och häpna; 2 timmar per vecka kan räcka mer än väl. Så länge man genomför passen med lagom belastning/intensitet, tillräckligt länge och som sagt på veckobasis. Även en timme kan räcka men då behöver man sannolikt hjälp med träningspassets innehåll och genomförande. ”Ju mindre tid desto mer kunskap krävs”.  Pass på; bra träning innefattar inte påståendet att ”ju mer träning desto bättre”. För mycket, för hårt eller för länge kan leda till skador och sinande motivation. För lite och för lätt leder istället tillutebliven prestationsförbättring vilket är själva syftet med regelbunden träning.

Självinsikt inte heller att förakta

Lite självinsikt kan även det vara bra att ha. Om jag inte tränat sedan lumpen eller tränat en gång om året (för att sedan rehabba en månad) kan jag inte gå igång som Bolt (som för övrigt kan ladda 75 glödlampor med den energi han har i starten).

 

En kommentar Lägg till

  1. Emelie K skriver:

    Bra och relevant inlägg. Kan relatera mycket till hur det blir när man startar från noll och sätter orimliga mål och krav. Visserligen styrd av ortorektiska tankar, men än så viktigt att veta att kroppen behöver tid att bygga upp och inte gå från 0 till 100 – blir lätt en spurt rätt in i kaklet då!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.