Fetma eller hetsätning

on

Jag sitter här och funderar över varför man så sällan belyser skillnader mellan fetma som orsakats av hormonrubbningar, okynnesätning eller hetsätning. Det är ju trots allt helt olika orsaker till uppkomsten av fetma och om orsakerna skiljer sig torde även behandlingsvägarna vara olika.

När det gäller en underproduktion av sköldkörtelhormon medicinerar man för detta förvisso men flertalet av de som lider av hetsätning genomgår kirurgiska ingrepp som inte gör något åt själva orsaken till problemet. Med andra ord så kommer de känslor som orsakat att man tappat kontroll över ätande inte att gå över bara för att man skär bort fettet eller delar av tarmen.

Hjärnans aktivitet påverkas vid flertalet ätstörningar och man har exempelvis sett att hjärnans betavågor aktiveras i större utsträckning hos de som hetsäter. Betavågorna står för fokus, analytisk och avslappnat tänkande och att hetsätning står för det motsatta är tydligt. Man äter impulsivt och okontrollerat i flera timmar till kylskåpet är tomt.

Så hur förändras dessa hjärnvågor om man gör en gastric bypass? Jag har svårt att se att det skulle finnas ett samband.

Hjälp med hetsätning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.