Varför hånas överviktiga?

on

Jag kan bli alldeles bestört över hur överviktiga personer stigmatiseras och bekläds med negativa attribut såsom ”lat, slö och odisciplinerad”. Alltför många betraktar överviktiga som objekt som borde få lära sig hur man äter och tränar på ett korrekt sätt. Man ska minsann ta trappor, vara aktiva varje dag, äta fisk ett par gånger i veckan och inte trycka i sig socker, skräpmat eller transfetter och dålig självdisciplin som gjort en tjock och fet. Hur vet man det?

Det är inte så lätt att banta

Hur i hela friden kan man uttrycka sig så nedlåtande om överviktiga när man inte alls har bakgrunden till varför de gått upp i vikt. Kanske är det sköldkörteln som spökar eller så kanske livspartnern dött och man tröstätit i sin sorg. Vi känner inte till orsaken och därför bör vi hålla klaffen och sluta betrakta överviktiga som en grupp med samma grund till övervikt.

Kanske bör vi även se över vår egen värdegrund och fundera på om vi föredrar en korpulent person med varmt hjärta eller en självutnämnd magrutepolis som dikterar hur andra ska äta och ”röra på sig”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.