På tal om attityd

on

Bra eller dålig attityd, det är frågan för vad är egentligen attityd? Torrt akademiskt består attityd av affekt, beteende och tankar så det uttrycks genom vad vi är och vad vi gör. När vi tolkar vår egen attityd är vi inte särskilt kritiska utan tycker oss bete oss bättre än vi faktiskt gör. Det är ett systematiskt tankefel som baseras på självpresentationsteorin. Kort sagt säger den att vi vill se bra ut i andras ögon. Vi vill bli omtyckta med andra ord men även det är en märklig önskan eftersom:

Hur kan vi vilja bli omtyckt av alla vi möter när vi själva inte tycker om alla vi träffar?

Vi är ju inte ens pålitliga i våra attityder eftersom attityder varierar beroende på vilken roll vi spelar. Det finns ju en rad olika normer för varje roll vi spelar i den givna kontext vi befinner oss i. Vi beter os som privatperson på ett sätt på ICA och på ett annat i kyrkan. Som chef skiljer vi oss nog i jämförelse med vår privata roll. Så frågan är:

Vem är vi egentligen och vad döljer sig bakom alla olika attityder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.