Tio tankar om fika

on

Ingen social aktivitet kan ge upphov till så många känslor som vårt traditionella fika. Låt mig börja med en historisk aspekt nämligen att bjudas på sju sorters kakor. Underbart tänker jag som älskar att prova nya smaker medan andra ser kakorna i form av ett antal kalorier vilket inte är lika uppmuntrande. Att väldigt många håller med mig blev jag varse när jag föreläste på M-magasins lyxresa, inte om kakor dock för det gjorde hela Sveriges profil för programmet ”Hela Sverige bakar”. Tyvärr finns hon inte längre bland oss och många sörjer henne. De stående ovationer som hon fick efter att ha presenterat olika kakrecept var otroligt. Man säger att hennes kakbok har sålt näst mest i landet, bara Bibeln har sålts i fler exemplar. Det säger något om kakornas ställning i samhället.

Nåväl, tillbaka till fikakänslorna. Ponera att du är på tårtkalas och ser att alla andra får en större bit än du. Hur det än kom sig så lär du notera det och skäms kanske eftersom din omedelbara tanke är att du inte är värd mer.

Eller så blir du rakt sagt förbannad för du tänker att din vän gav dig den lilla biten för att han tycker du är tjock.

Om det är fika på tu man hand och du får en ynka liten bit tar du en enklare och för dig mindre självanklagande förklaring när du irriterat konstaterar att han är bra snål.

Om tårtan är hembakad och bara du är gäst blir du istället glad och tacksam eftersom din vän haft just dig i åtanke under tårtbaket. Du känner dig speciell och värdefull med andra ord.

Ett annat scenario är att du serveras riskakor till kaffet. Om du inte är en bantande person lär du bli riktigt förvånad. Inte bjuder man väl på riskakor tänker du i tysthet.

Rädsla är inte den vanligaste känslan som man kopplar samman med fika men idag kan vi konstatera att ett flertal människor oroar sig flera dygn innan man ska på bjudfika. Jag tänker främst på de med ortorexi vars tankeverksamhet upptas av hur man ska kunna undvika att äta en kaka.

Din vän är utbildad bagare och du blir mer än förväntansfull när du bjuds på fika. Vad för godsaker kommer det att bjudas på är väl en naturlig tanke om man fikar med en bagare.

Du ser fram mot fikastunden för ni ska till Art Bakery där stans bästa bakelser bakas. Väl där inser du att bakelserna är slut och kvar finns endast trista skorpor. Besvikelsen låter inte vänta på sig.

På riktigt? Någon bjuder dig på fika och du undrar hur personen kommit på en så pass dum idé. Kakorna är ju fyllda av socker, gluten, dåligt fett och vem vet vad mer som gömmer sig i kakan. Du blir arg och förklarar att du faktiskt är glutenintolerant.

Du bjuds på eftermiddagsfika med sju sorters kakor hos grannen. Du hoppar och skuttar av glädje för äntligen någon som kan konsten att baka så att just du får smaka. Du tillhör den där typen som faktiskt tycker om att njuta och traskar hem nöjd och belåten efter en svensk traditionell fika.

Länge leve svenskt fika som ska avnjutas med gott fikabröd som man blir glad av.

2 kommentarer Lägg till

  1. Madelene Håll skriver:

    Det bästa är. Att det GÅR att byta sida. Från att vara fientligt inställd och se kakorna som fienden. Till att uppskatta ett gott fikabröd. Trodde för 4 år sedan inte att var möjligt. Men nu så. En kaka är en kaka och det är gott med kakor. Jag måste inte äta 20 st om jag just den dagen tappade kontrollen och ”passade på” äta. Ett par st. För. Att. Det är gott.

    Gilla

  2. Yvonne Lin skriver:

    Livet blir lite roligare när man kan fika med vänner 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.