Ett för alla – knappast!

on

Jag kikade närmare på en grupp som säljer träningsprogram på nätet. En bekant till mig hade köpt löptränningsupplägg så jag ställde lite frågor om än det ena och än det andra. Döm om minförvåning när jag hörde svaren på mina frågor.

Vad lämnade du för uppgifter om dig själv? Inga. Så visste dom inte om du var man eller kvinna eller annat? Nej. Men de frågade väl om din ålder i alla fall? Nej, det gjorde dom inte. Men träningsbakgrund? Nej de frågade ingenting för alla får samma program.

Hur är det möjligt undrar jag. År 2021 och man har inte ens den mest grundläggande kunskapen i träningslära nämligen att individanpassning behövs. I det löparupplägg som man förmedlade menade man, om jag får tolka det rätt, att en 70-årig motionär, en helt otränad 50-åring, en elitmotionär som kör swimrun eller en tonåring kan träna efter samma upplägg? Rappakalja.

Eller menar man att man får modifiera uppläggen på egen hand? Varför behöver man då dessa personer som säger sig vara experter? Ett par hade faktiskt utbildning i kost och träning även om övriga var aktiva utan teoretisk bakgrund.

När börjar våra aktiva motionärer fråga om tränarnas bakgrund och ställa lite högre krav undrar jag. Vi ligger efter vissa andra länder som förvisso brukar kräva mer av de som kallar sig tränare och experter, men själva självbevarelsedriften borde göra att man frågar om ett program passar för just en själv. Men icke sa Nicke. Det verkar dröja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.