Vad är välmående egentligen?

yvonnelin_filosofi_aristotelesSedan antikens Grekland har vi filosoferat om lycka och välmående. Enligt Aristoteles Eudaimoniska välmående berikas vårt välmående när vi kan utveckla vår potential till fullo. Enligt honom föds vi med talanger (daimon) som vi kan förädla på bästa sätt och därigenom bli mer välmående.  Fler filosofer har under åren bedyrat detta med tonvikt på konsten att finna mening med livet, tillfredsställa sina behov eller att helt enkelt göra det bästa av sina förmågor. Kanske minns någon Sartre, Mazlow eller Rogers som förespråkade just detta.

Glad och inte ledsen är två vitt skilda ting

Jag funderar ibland på hur vi nästan obemärkt glider in i tron att frånvaron av något innebär att vi har motsatsen. Det låter lite lurigt men vad det handlar om är att frånvaron av nedstämdhet inte innebär att vi för den skull är glada. Frånvaron av stress betyder inte att vi är välmående. Varför tar jag upp det senare? Jo för att idag är det många välbetalda konsulter som åker runt på företagen för att främja hälsa som man säger. Men i själva verket är det stress, sömnproblem, mobbning och trauman som man undersöker. Man vill minska ohälsa med andra ord.

yvonnelin_lao_tzuMotsatser som referensram

Vi behöver våra ytterligheter som referensram eller som filosofen Lao Zi skrev på 500-talet före Kristus; man kan inte känna till skönhet utan att veta vad fulhet är, man kan inte känna till högt utan att veta vad lågt är och så vidare. Men frånvaron av det ena betyder inte att man har det andra. Så låt oss tala om att må bra när vi mår bra och inte när vi ”inte mår dåligt”.

Annars tycker jag personligen att Aristotelses tankar var fina. Alla har en inre potential som kan förädlas till det bästa. Jag träffar personer med fantastiska förmågor, insikter och livserfarenheter varje dag. kanske är det en klen tröst att uppskatta nedstämdhet men den som har varit ledsen uppskattar glädje som ingen annan när den väl infinner sig. Den som varit rädd älskar tryggheten och inte minst den som vill och vågar kan. Bara kan, kort och gott.

 

4 kommentarer Lägg till

 1. Emelie skriver:

  Stämmer rakt in på mig. Som jag uppskattar glädjen och känslan av frihet att ha makten över mitt egna liv!

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Alla har något fint och värdefullt på insidan. Det gäller bara att hitta dit.

   Gilla

 2. Åsa Melinder skriver:

  Att våga se sin unika potential och tro på den.Ge den utrymme att utvecklas är stort.Våga vara sig själv och lita på att det räcker är också stort.Förvalta livet och dess möjligheter.Ta lärdom av livets uppgångar och motgångar. Aristoteles hade rätt.

  Gilla

 3. Tack för fina tankar! Håller med. Det som kommer upp i mina tankar är: Hur skulle vi kunna arbeta praktiskt i våra liv utifrån vetskapen om att det finns lösningar?

  Menar att det finns väldigt många som mår dåligt och är stressade av olika anledningar och behöver komma till insikt om att det finns lösningar som fungerar i livet, så man kan må bättre på sik?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.