Ätstört

on

Vad är syftet med media egentligen? Folkbildande, underhållande och lönsam är de tre ord som jag spontant kommer att tänka på. Det är för tillfället aktuellt med ytterligare ett program om ätstörningar, ett gammalt kärt ämne kan man tycka mot bakgrund av att anorexia var känt redan på 1800-talet. Bulimi fanns som fenomen tidigt åttiotal men fick en diagnos först i mitten av nittiotalet.

Trots det verkar kunskapen om anorexia och bulimi vara bristfällig inom allmänheten så det är väl bra att man informeras om dessa tillstånd. Men vad med deltagarna? Att man väljer att följa drabbade personer (oklart hur sjuka de är idag) handlar nog mest om eländesjournalistik för att öka tittarantalet. För personer med ätstörningar utgör nationell exponering en risk eftersom man blir etiketterad och i värsta fall stigmatiserad vilket kan få konsekvenser när man exempelvis söker ett jobb längre fram.

Allra mest funderar jag på, det informativa för allmänheten i all ära, hur drabbade upplever programmet i jämförelse med allmänheten. Jag har per idag redan fått ett flertal som menar att de fick en hel del nya tips på hur man kan svälta sig. En annan fråga som har återkommit är ”är dessa personer verkligen friska”. Jag vet inte så jag har inget svar.

food fashion love people
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Jag tror att man bör fundera över om ett program som visar hur det är att vara sjuk verkligen får drabbade att ta hjälp? Eller leder det till att drabbade hittar en tillhörighet såsom ”vi som är sjuka” och därmed peppar varandra till än mer eländiga och destruktiva beteenden? För inte kan väl en sjuk person hjälpa en annan sjuk att bli frisk?

Idag finns det en rad olika podcast och instagramkonton som propagerar för ätstörningar och uppmanar samt utbildar andra i hur man kan bli anorektisk och bulimisk. En ung flicka sa till mig att hon läst att ”man är inte en äkta anorektiker innan man legat inne och fått sond och dropp”. Sorgligt värre!

Jag skulle kunna förmedla namnen på en handfull konton som drivs av mycket sjuka personer, en del kändisar däribland, men jag vill faktiskt inte medverka till att öka trafik till deras sidor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.