Kolhydrater eller protein är frågan

on

Dagens SVD redovisar en ny dansk studie angående om man bör inta kolhydrater eller proteiner efter träning. Studien publicerades i Medicine & Science in Sports. Arton vältränade deltagare deltog i högintensiv intervall träning (vilket är väldigt populärt även bland motionärer) och resultat visade att de som hade muskulatur med halvfyllda depåer av glykogen (lagrade kolhydrater) presterade sämre under spurter.

Att kolhydrater är huvudbränsle och bör fyllas på inom en halvtimme efter ett avslutat träningspass känner nog de flesta lagidrottareoch långdistansare till, men vad känner motionärer till? Många äter sitt proteinpulver oavsett vilken typ av träning man haft och påfyllnad av kolhydrater både före och efter duger inte. Därav många som utvecklar ortorexi bland löpgrupper numera. Förr var det mer styrketräning och proteinintag. Gymmare dränerade sig på kolhydrater mest för att tappa vätska och se rippade ut.

Nu är det här ingen direkt nyhet eftersom samband prestation och kolhydrater fastslogs redan på 1960-talet. Uppenbart värt att upprepa i alla fall eftersom mång räds kolhydrater och klassar det som onyttigt och vikthöjande. Dumt och osant.

SVD idag 14/11 sid 16 om du vill läsa mer och forskaren heter Jeppe Foged Vigh-Larsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.