När hälsosamt blir ortorektiskt ohälsosamt

Jag har hittills inte träffat en enda som drabbats av #ortorexi nervosa eller #ortorexia atletika som i sin vildaste fantasi kunde se vart det skulle barka hän när de la om sin livsstil. 

Jag ville bra bli lite sundare

Det övergripande syftet för de allra flesta är att vilja leva sunt vilket ofta innebär ”träna lite mer och äta bra”. Drabbade följde helt sonika många av de råd som presenterades av bloggare, kvällspress, hälsotidningar och allmänheten i det stora hela. Inte kunde man väl ana att det man trodde skulle vara nyttig livsstil skulle sluta i panikattacker, sömnproblem, ständig oro, depression och beteenden som man inte kan bryta.

Smarta, karaktärsstarka och välutbildade

Av de hundratals ortorektiker jag träffat under de senaste 15 åren har jag inte träffat på någon med tveksamt lågt IQ som ”inte förstod bättre”. Tvärtom handlar det ofta om klyftiga, välutbildade och karaktärsstarka personer som liksom de flesta inte varit tillräckligt krtiskt granskande gällande vad som skrivs och sägs i sociala medier, på gym, i idrottsklubbar, skola, hem och på jobbet.

Kampen går vidare

Ylab har länge hävdat att ortorexi finns som ett samhällsfenomen. Många gånger med ett starkt motstånd från de som anser att det är detsamma som andra ätstörningar och därmed bör få samma behandling som övriga.

Drabbade, anhöriga och vi på Ylab är överens

Vi och de som lider av #ortorexia atletika och inte minst alla anhöriga,  vet att det inte stämmer. Tack och lov finns det idag läkare som intresserar sig för området och som visar sitt stöd för vår behandling.

Tack för ditt stöd

Hjälp oss att sprida budskapet om ortorexi, om du som vi brinner mer för de drabbade än för semantiska dispyter :

https://yvonnelinse.wordpress.com/2017/06/03/orthorexia-athletica-ar-nu-officiellt-lanserat/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.