Idrottarens identitets kris

on

Jag och andra Ylabbare träffar idrottare dagligen. Antingen hör de till något av våra landslag som vi tränar eller så vill man ha hjälp med kompletteringsträning eller rehab.

Nedstämdhet

Men vi träffar även de som av olika anledningar måste lägga idrotten på hyllan. För den som aldrig varit i den situationen kan man kanske tänka att det inte borde bli något problem. Snarare tvärt om. Man borde få mer tid över.

Nu är det tyvärr inte så enkelt som det låter och framför allt inte för de som slutar ofrivilligt. Man förlorar mycket av sin identitet när ens namn såsom  ”tennisTage” eller ”basketLisa” plötsligt blir bara ett namn utan prefix. Man är iinte längre ett namn på någon löpsedel och än mindre någon i ett lag. Vad är man när man inte förknippas med sin idrott?

Vännerna finns i klubben

Ovanpå detta så mister man ofta sin umgängeskrets. Man har inte längre laget att umgås med och helgerna är inte längre fyllda med resor. Den tomma tiden, vilket kan vara 15-30 timmar i veckan måste nu fyllas med annat. Tyvärr har många elitidrottare få bekanta utanför idrotten och även utbildning brukar ha halkat efter. Kort sagt står man inför en rad problem som man oftast inte är förberedd för.

En annorlunda framtid

Ylab hjälper idrottare att hitta mening med träning av annat slag. Ibland behövs samtalsstöd för att komma ur temporära depressioner och andra gånger är det fysiska skador som ska åtgärdas. Vi har Helhet och Vetenskap som ledstjärna på Ylab och i mitt jobb så det känns som en självklarhet att hjälpa ”fd elitidrottare” vidare fysiskt och mentalt till ett nytt liv som inte är fullt så tokigt som man först tror. Vi Ylabbare har vandrat den vägen så vi vet hur det kan kännas och inte minst vad man kan göra åt det.

Kommentera