Konsten att reglera sina känslor

on

Känslor gör oss mänskliga

När vi hamnar i en situation som berör oss väcks känslor. Kanske känner vi oss glada eller kanske blir vi rädda men oavsett vilken känsla det rör sig om så visas det i våra kropp uttryck. Framför allt kan vi se i någons ansikte om de känner vrede, glädje, avsky eller förakt. Vi kan även se när någon blir sårad även om känslan är nog så flyktig. Mimiken röjer vad vi känner och vi har lärt oss sedan barnsben att tolka uttrycken. Rynkor i pannan signalerar fundersamhet, höjda ögonbryn är däremot förvåning. Mungipor upp är glad och ner är ledsen och för att göra en lång historia kort, mimik är universiellt och känslor uttrycks på samma sätt världen över. När det sker spontant vill säga  och inte hämmats på grund av sociala normer eller plastikkirurgi.

Vi kan påverka våra känslor medvetet

Känslor kan vara medvetna eller omedvetna och påverkade av inre eller yttre faktorer. Men oavsett hur de uppstod går de att styra om och förändra. En ledsen person som får en kram kan bli lite mindre ledsen för att ge ett exempel.  Är det en obehaglig känsla kan vi undvika att den eskalerar genom avledande manövrar såsom att göra något radikalt annat än det jag gjorde för stunden. Ett annat sätt att förändra sina känslor är genom att använda våra högre funktioner, vårt förnuft. Vi kan resonera oss fram till att en pinne inte är en orm, att en kanelbulle inte är farlig eller allt som smäller inte är bomber.

Ingen är maktlös

Vi bär våra minnen med oss. De goda bör vi förvara djupt i våra hjärtan medan de smärtsamma får finna sig i att bli omformulerade och diskvalificerade. Livet går vidare och det är vi själva som har makten att styra om vägen till det som glimmar i horisonten.

En kommentar Lägg till din

  1. Madelene Håll skriver:

    Med viljans kraft och en dos sunt förnuft går dom att styra. Vissa dagar. Är det dock lite svårare än andra. Känslor är som bläckfiskarmar. Ostyriga och ibland ”all over the place”.

Kommentera