Tatiana finns inte mer

Sjukdomen tog hennes liv

Men hon finns i våra hjärtan. Den ryska gymnasten Tatiana Soloviova blev bara 48 år gammal. Akrobat i grunden som började med Aerobic gymnastics på nittiotalet. Jag var hennes första tränare och hon kom att stå mig väldigt nära. Hon var även den första av de jag tränade som slog igenom internationellt. Först individuellt på EM och därefter i par med sin man Vladislav Oksner. Tillsammans vann de en rad VM och även World games. Hon blev en legend inom sitt gebit och man lider med hennes man och barn som förlorat henne så brutalt.

Vi reste och hade kul

Tanja reste med mig till olika tävlingar men var även med i den ryska trupp som jag hade i Sverige för att ge uppvisningar under tre veckor för ett event på Åhlens och som deltagare (då gravid) när vi fick uppdraget att ta fram avslutningsprogram för EM i gymnastik. Jag minns alla träningspass men även alla tokiga uppsåt som vi hade. Vid ett tillfälle var vi på Riche och stod i baren när en barkille blev begeistrad över att hon var en rysk gymnast. Hon bröt då upp i handstående på bardisken och gjorde en rak salto ner på golvet. Det blev gratis dricka efter det och hon utnyttjade varje öre för dricka vodka kunde hon som ingen annan.

Motgångar och framgångar

Jag kommer aldrig glömma hur vi sov på tatamimattorna i träningssalen inför Nordiska mästerskapen i sports aerobics och EM i gymnastik. 40 ryssar sov i min studio eftersom vi tränade mellan 22-01 varje natt inför EM. Jag minns det som igår när jag och Tanja var i Norge på tävlingar och hon gjorde sin bejublade uppvisning på Stayalki (ett ryskt träningsredskap för akrobatik). Det var en återkommande succé vart än vi reste. Men jag minns även alla gånger som vi satt i hennes kök i Moskva och tyvärr även inslaget på nyheterna när hennes bror blev skjuten. Tanjas liv hade många motgångar som hon axlade med en seghet och styrka som få har. Den sista utmaningen blev henne övermäktig och nu har allt blivit så mycket tystar och tristare.
R.I.P.

Kommentera