Mindre tallrik löser många problem

Den som följer fetmadebatten håller säkert med om att orsaken ofta kopplas till skräpmat. Man kan undra varför inte mer fokus ligger på hur mycket folk faktiskt äter istället för vad. Har någon funderat på att den enkla hamburgare, lilla pommes och liten coca cola som var standard när McDonalds introducerades i Sverige, nu övergått till en hink coca cola, big mac och stor pommes.

Mängd mat och inte vad bör vara det centrala

Även biotilltugget handlar numera om hinkvis med pop corn och dricka. Är det fel på hamburgare, pommes, popcorn och coka cola eller på det faktum att vi helt enkelt äter alldeles för mycket. Ser man till fetmaföregångarna U.S.A. har man ökat intaget markant vilket syns bland annat i matrecept där den mängd som var för fyra personer på femtiotalet nu är för en person.

Alkoholgränser baseras på mängd alkohol

Ingen har hittills påstått att det är vinets fel att vi har personer med alkoholberoende. Här är man mer vetenskaplig och talar om mängden alkohol som boven. Kvinnor bör inte dricka mer än 9 glas och män inte fler än 12 glas per vecka säger allmänna riktlinjer. Men när det gäller mat, varför inte samma resonemang? Icke sa Nicke för här basuneras istället ut vad man inte bör äta i form av livsmedel och inte mängd.

Det är nettokalorierna på slutet av dagen (om det fortgår dag ut och dag in) som kommer att avgöra huruvida man står still, ökar eller minskar i vikt. 

Om du vill hålla igen på kalorierna, ät på en mindre tallrik eller ta en halv pizza.

 

 

Kommentera