Fetma är elefanten i rummet

FÅ VÅGAR PÅPEKA FETMA

Ingen vågar eller vill kommentera när någon blir fetare och fetare. The Guardian publicerar en personlig berättelse om en kvinna som vägde runt 150 kg men som aldrig fick kommentarer om sin fetma. Inte ens från sin läkare och det var först när hon fått ett skyhögt blodtryck och fallskador som hon själv tog tag i situationen.

FETA PERSONERS FÖRNEKELSE

Hennes initiativ resulterade i att hon gick ner till en normalvikt för sin längd. Först där och då insåg hon vad som brukar kallas ”förnekelse” kort och gott. Hon menar i artikeln att feta personer lurar sig själva på flera punkter.  Bland annat genom att säga att det inte är ohälsosamt, att det är genetiskt eller att ingen i familjen tycker att man borde gå ner i vikt. Förvånande var att ingen vågade kommentera hennes fetma medan flera påpekade viktminskningen på ett varnande sätt.

Läs hennes histora från The Guardian här. 

Välkänt fenomen inom forskning

Den här typen av förnekelse är väl känd inom forskningen sedan länge. Det är bevisat flera gånger om att överviktiga personer underskattar kaloriintag och överskattar kaloriförbrukning.

Referens: Lichtman, SW. (1992). Discrepancy between self-reported and actual caloric intake and exercise in obese subjects.  327(27):1893-8.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.