Självtillit gör livet roligare

on

Idag såg jag en härlig bild på en snögubbe och det fick mig att tänka på vikten av självtillit (self-efficacy). Självtillit innebär att man tror på sin egen kompetens och förmåga att lösa en uppgift även om den verkar svår. Ju mer omöjligt uppgiften verkar desto gladare blir man när man klarar av den.

KLÄTTRING ÄR EN RIKTIG SJÄLV-STÄRKARE

Du som sysslat med klättring vet vad jag talar om. Kanske har du stått längst ned och studerat den led du ska klättra och tänkt att det är omöjligt. Kanske har du varit och klättrat inomhus på en led och fastnat på samma ställe om och om igen. Så vips en dag så klarar man det bara och känslan är fantastiskt.

LABYRINTER UTMANAR

När jag var liten hade jag ett labyrintspel där man skulle få en blykula att ta sig genom en labyrint. Till sin hjälp hade man två rattar och känslan när man missade och åkte ner i samma hål om och om igen var densamma. Besvikelse. Men av någon anledning fortsatte man att försöka ta sig förbi den svåra passagen och en dag så löste det sig. Vilken glädje.

Livet ter sig likadant. Den som tror på sin kompetens och/eller förmåga att lära sig samt inte räds för att misslyckas på vägen, kommer så småningom att klara uppgiften. Övning ger färdighet.

Om man inte vågar riskera att misslyckas blir det svårt att lyckas. 

 

2 kommentarer Lägg till din

  1. Bra Samtal skriver:

    Vilket kreativt sätt att inspirerar till att öva på självtillit med konkreta idéer och talande liknelser till hur övning ger färdighet, även i självtillit. Tack för inspirerande läsning.

    1. linyvonne skriver:

      Tack! Alltid lika roligt att få lite positiv respons.

Kommentera