Våld i nära relationer

on

Den senaste tidens debatt om våld i nära relationer har enligt min uppfattning skadat mer än hjälpt de som är drabbade. Jag arbetar med samtalsstöd för den grupp, mestadels kvinnor, som utsätts eller har utsatts för våld. Det är ett förfäligt brott som ofta innefattar misshandel, grova övergrepp och skändning. Själfallet är det här brott som ska bestraffas och förövaren bör få hjälp att komma ur sin problematik.

LYNCHNING HÖR TILL MEDELTIDEN

Men när jag ser den debatt som blossat upp och hur en redan dömd person (skitstövel eller ej) hängs ut i sociala medier med stöd från en av våra ministrar blir jag minst sagt orolig. Det påminner mig om den tid då unga rödgardister i öst upprättade folkdomstolar och dömde oliksinnade. Med skyltar runt halsen blev de  lynchade och dömda av en upphetsad folkmassa.

JURISTER SOM INTE DRIVS AV AFFEKT OCH VREDE ÄR BÄST LÄMPADE

Vart är vi på väg när vi tar lagen i egna händer och sätter hela rättssystemet ur spel? Vårt juridiska system ska ta hand om brott av jurister som inte drivs i affekt och vredesmod. Varje människa har rätt till en objektiv och rättvis bedömning. Att hänga ut personer i sociala medier är enligt min uppfattning skadligt inte bara för vårt system utan även för de drabbade.

Publik lynchning av förövarna kan öka våldet mot kvinnor

De kvinnor som nu utsätts för våld lär inte hjälpas av att enskilda personer hängs ut i media. Angiveri är inte heller en framkomlig väg. Det som behövs är mod och medmänsklighet så istället för att verka arg och tuff i en medial mobbgrupp – stå upp på egen hand. Ring polis när du tror att din granne blir misshandlad.  Ring socialen när du oroar dig för ett barn med blåmärken och sänkt blick. Fråga en väninna som blir mer och mer isolerad från sina vänner. Engagera dig politiskt för att förändra lagstiftning eller varför inte ideellt i olika jourföreningar. Glöm inte att även män blir utsatta vilket sällan syns i debatten.

Men först och främst, fråga personen själv om det förekommer våld och lita på din magkänsla när du hör svaret.  

Det är viktigt att förstå att den som utsetts för våld lever i tron att det är ens eget fel och vågar inte berätta på grund av skuld, skam och rädsla för mer våld.

Där det finns droger och missbruk finns våld.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.