Social kroppsångest och ortorexi inom Fitness

on

Redan 2008 publicerades en vetenskplig studie där man konstaterade att ortorexi och social fysik ångest var vanligt bland fitnessdeltagare. Studien gjordes av fyra forskare från Halmstad (Eriksson, Baigi, Marklund, & Lindgren, 2008).

Social fysik ångest

Med social ångest menar man personer som känner stark oro när de upplever att andra människor bedömer ens kropp. Det är en form av ångest som stiger när personen i fråga känner att han eller hon inte kan visa upp en positiv image. Träning används som ett medel för att dämpa den ångest de känner och för att skapa en attarktivare kropp.

Uppmaning till fitnessindustrin

De fyra forskarna uppmanar fitnessindustrin till att informera om att vissa fysiska ideal inte är hälsosamma eller realistiska. Man menar att man istället borde stärka deltagarnas självbild för att undvika social ångest, ätstörningar eller negativ attityd gällande utseende.

Ref Eriksson, L. et al. (2008). Social physique anxiety and sociocultural attitudes toward appearance impact on orthorexia test in fitness participants. Scand J Med Sci Sports, 18, 389-394.

Mer om ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.