Hälsoekonomiskt vansinne

on

”Hälsoekonomiskt vansinne”. Så kallar Distriktsläkarföreningen och Sfam den modell som i dagsläget används för digital vård. I veckan kan SKL eventuellt sänka ersättningsnivåerna som idag ligger på 650 kr per besök. Ersättningen betalas ut när en patient får digital hjälp på annan ort än sin egen vilket innebär att deras eget landsting får bära den kostnaden. Tankesmedjan Timbro kontrar med ”Döda inte den digitala vården” med argumentet att om ersättningsnivån sänks kan de digitala företagen gå under.

Båda har enligt min uppfattning både rätt och fel. Det är klart att det ska finnas digitala hälsotjänster så länge de är patientsäkra och behovet finns (vilket jag tror kommer att vara ett faktum i troligtvis all framtid). Men, de som startar företag inom hälsa och medicin är samtidigt extremt bortskämda med alla subventioner. Det är inte ett riktigt affärsmannaskap att bedriva ekonomidopade verksamheter.

Ylab har valt att förbli privat och stå på egna ben både när det gäller nej till subventioner och forskningsanslag. Det är jag stolt över. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.