Världshäsloorganisationen WHO beskriver livskvalitet på följande sätt:
Quality of life is defined as individuals’ perceptions of their position in life in the context of the culture and
value systems in which they live and in relation to their goals, expectations, standards and concerns.
Översatt något som: Livskvalitet definieras som individens uppfattning om vart man befinner sig i livet i fråga om den kulturella kontext och värdegrund som man rör sig i, samt i relation till personliga mål, förväntningar, normer och vad som känns angeläget.
FRÅGORNA ÄR MÅNGA
Har man nått dit man ville? Ter sig livet som man tänkt sig? Är man en del av samhället och gemenskapen? Är man nöjd med sin insats och det man uppnått? Känner man sig delaktig i de grupper man rör sig inom? Delar man omgivningens värderingar? Blev livet som jag tänkte? Känner jag mig tillfreds med vem jag är och vad jag har?
DAGS ATT Förändra?
Det här är existentiella frågor som vi ofta ställer oss själva vid tillfällen när vi känner oss missnöjda. Jag skulle hellre se att man ställer sig de här frågorna när man befinner sig i lugn och ro och har tid för att reflektera över sitt liv och vad man vill.
EN SEMESTER PÅ DJUPET
Semestern är i antågande och det är ett ypperligt tillfälle för att skruva ner förväntningarna på själva semestern och istället ta sig tid till att tänka och reflektera. Framför allt kanske på alla de små saker och händelser som verkligen gör en glad för tro mig, de är små sakerna som ger livskvalitet och mening i livet.
”Kan man glädjas åt lite, har man mycket att glädjas åt”
Det är ett av mina motton.
Innebär att man blir glad åt att äta ett solvarmt vildhallon på väg hem från badbryggan. Strävan efter ALLT gör att man missar dom små detaljerna som fyller livet. Om livet är en burk, som man bara vill fylla med storsten, blir det mycket glapp emellan. Ju mindre stenar. Desto mer välfylld burk. 🙂
GillaGilla
Låter som alldeles utomordentligt genomtänkt 🙂
GillaGilla