Att den som har ont ofta blir deprimerad är ingen nyhet men att det även råder ett omvänt förhållande, det vill säga att psykisk ohälsa kan leda till smärta är inte lika känt. Såväl ångest som depression har visat sig kunna förstärka smärta och till skillnad mot tidigare teorier att det var psykologiskt betingat har man nu sett biologiska samband.
Ett integrerat nätverk
Hjärnans känslokärna Amygdala har förbindelse med hjärnans senso-motoriska område, det område som tolkar inkommande information från våra sinnen. Att slå tån i tröskeln skickar sensoriska signaler till hjärnan som tolkas medan amygdala i sin tur, ringar in känslan av smärta och obehag. Signalsubstanser som serotonin och noradrenalin är verksamma substanser som påverkar såväl graden av depression som smärtförnimmelsen.
Olika sätt att behandla
Smärta som orsakats av ångest eller depression kan behandlas på ett flertal sätt såsom via terapi, hypnos eller avspänningsövningar. Oavsett val kan det vara värt att försöka förstå vad uppkomsten till smärta är i stället för att famla i ovisshet. Vi har ofta lättare att förstå att ensidiga rörelser kan leda till överbelastning och smärta än att psykisk ohälsa kan göra det. Ångest, för att ta ett exempel innebär att man går med förhöjd muskulär anspänningsgrad i tillägg till rädslan. Det är ett bra exempel på hur något kan vara en psykisk och fysisk belastning på en och samma gång.