Ryggvärk eller ryggstärk?

on

Mer än 40 % av vår befolkning har ont i ryggen och 80 % har det någon gång i livet. Något av det första man hör är att man måste stärka bålen.  Tolkning av vad bålen egentligen är verkar däremot skilja sig hos gemene man. Ylab brukar i golfvärlden kallas för ”ryggreparatörerna” och visst är det så att vi dagligen arbetar med onda ryggar både hos proffs och de som inte tränar. VI har ju både specifik mätutrustning och träningsredskap anpassat för tredimensionell träning och belastning/avlastningsmöjligheter. Vi får faktiskt ordning på de allra flesta.

Att stärka ryggen och då framför allt den djupliggande muskulaturen är viktigt men även buken bör stärkas. I de allra flesta fall är även rörlighet ett problem och sedan bör man utvärdera rent biomekaniskt hur personen överbelastar sin rygg. Det krävs kompetens för att mäta, utvärdera, planera och genomföra ryggbehandling. Diverse ryggprogram för onda ryggar är inget jag rekommenderar men däremot kan man definitivt träna för att förebygga ryggproblem. Här är några klassiska övningar för att främja rörlighet och stabiliseringsförmåga.

Bild1 tippa benen åt sidan under utandning och utan att skulderbladen lättar från golvet eller knäna glider isär. Bild 2 Ligg på sidan och vrid överkroppen under utandning utan att knäna glider isär. Bild 3 Ligg platt på rygg och rulla upp kota för kota utan ryckstart. Gör det under utandning och mycket långsamt. Stanna där det tar stopp och rulla ner igen.  Gör cirka tio gånger av varje och tänk på att långsamhet är en nyckelfaktor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.