Graviditet är en återfallsrisk för ätstörningar

on

”Människan gråter först när hon ser kistlocket”

Citatet återspeglar ett österländskt talesätt som enligt min mening faktiskt har en poäng. Alltför många kör på för hårt oavsett det gäller arbetsbörda, träning eller annat och det är först när skadan är ett faktum som man känner sig desperat och vill ha omedelbar hjälp. Det där med förebyggande åtgärder eller ordentlig återhämtning efter en fysisk eller psykisk belastning det brukar inte stå högt i kurs.

Graviditet är en återfallsrisk om du haft ätstörningar

Ta det här exemplet; år ut och år in varnar jag de som har eller har haft ätstörningar eller ortorexia atletika för den enda återfallsrisk som verkligen man bör passa sig för nämligen graviditet. Varför det förhåller sig så kan man sia om, det behövs mer forskning men att det är en risk det vet vi med bestämdhet. Trots det tar få hjälp ”för man mår ju bra” och när sedan de destruktiva tankarna tar över blir det rutschkana utför.

Många går ner i fettprocent och då slår tankarna till

Det finns en riktig tankevurpa som många gör när de kontrollerar sin viktuppgång under en graviditet. Man tänker att man går upp i vikt oavsett hur mycket det rör sig om. Men om man gått upp mindre än cirka tolv kilo har man troligtvis gått ner. Inte i vikt men i fettvikt! Barnet, den ökade blodvolymen, bröst, fostervatten med mera väger cirka tolv kilo. Det bör man med andra ord gå upp. Men idag premieras kvinnor som är små och ”bara gått upp…..” vilket är helt galet. Mammans mage handlar nu för tiden sällan om barnet innanför, utan istället om hur platt magen kan bli efter förlossningen. Lite sorgligt är det trots allt när ett nytt liv är på väg.

Graviditet är inte ”som vanligt”

Graviditet har en alldeles egen fysiologi och psykologi. I min värld bör man få specifika kost och träningsupplägg baserat på detta. Tyvärr är det vanligare att man istället talar om risk för viktökning och allehanda konsekvenser. Om man haft en ätstörning eller ortorexi är risken stor att man får återfall särskilt om man inte är helt fri från tankar.

Varje morgon ser jag en tvåbarnsmamma stressa fram i träningskläder utanför mitt fönster. Strax före klockan sex. I Tegnergatsbacken har jag sett en gravid kvinna med ett barn i vagn springa uppför. Vad är det man vill bevisa och för vem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.