Värdedriven generation påverkar livsstil

on

Det har väl knappast undgått någon att dagens ungdomar drivs av sina värderingar snarare än för egen vinning.  Man värnar om natur, djur och global miljö vilket är behjärtansvärt. Men ibland leder det till att man riskerar sin egen hälsa på kuppen.

Omtänksamt blir ohälsosamt

Hälsosamma matval och regelbunden fysisk aktivitet är ofta värdegrundat. Många väljer att bli veganer i syfte att skydda djur och natur, andra väljer biodynamiskt odlade grönsaker för att tvinga fram renare framställning av produkter.

VÄrdeskapande tid

När det gäller träning har det på senare år dykt upp en värdering som mer eller mindre går ut på att aktiva personer rankas högre än så kallade livsnjutare. Det gäller numera att se till att man har värdeskapande tid och inte ägnar sig åt vila eller att ”göra ingenting”, eller för den skull ”någonting som inte bevisligen är nyttigt”.

Ofrivillig svält

Det sorgliga i det här resonemanget är att väldigt många går in i ofrivillig svält på grund av att man lever efter levnadsvanor som man värderar högt. För lite energi in, för mycket energi ut, ensidig kost och träning resulterar i vad som allmänt kallas Ortorexia Atletika.  Man mår dåligt av att äta ”onyttigt” och en träningsfri dag ger ångest och skuld.

Hur hälsosamt och hur skonsamt för vår planet kan det egentligen vara när våra ungdomar svälter och tränar sig till sjukdom  ? 

Om ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.