Nya rön om överträningssyndrom

on

Överträningssyndrom är en form av utmattning som för konditionsidrottare manifesteras av framför allt en markant nedgång i prestationsförmåga i tillägg till extrem trötthet. Nu har forskare undersökt hur den här träningsrelaterade utmattningen påverkar kognitiva funktioner, det vill säga hjärnverksamhet som kräver männskliga reflektioner och kvalitéer.

Försökspersonerna som ingick utsattes för en mild överträning och testades och observerades under olika uppgifter med funktionell magnetröntgen. Det man fann var en nedsatt aktivitet och förmåga i hjärnans främre del av hjärnbarken, prefrontala cortex. Det här området kontrollerar högre funktioner såsom planering, struktur, beslutsfattande med mera.

Studien visar således på ett samband mellan överträning och nedsatt intellektuella funktioner, däribland beslutsfattande. För många sporter och inte minst för hälsans skull, bör därför balans mellan belastning och återhämtnning premieras.

Referens; Blain et al., (2019). Neuro-computational Impact of Physical Training Overload on Economic Decision-making. Biology 29, 1-9.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.