Affekt och personlig uppfattning

on

Det är intressant hur laddade ämnen kan leda till att människor blir upprörda och säger saker som de kanske inte borde säga. Jag skrev ett inlägg på vår Facebook sida Ortorexia Atletika om risken med att förbjuda och ladda livsmedel med negativa värden i relation till ortorexi men fick ett svar om barns övervikt. Det är knappast samma sak och ganska ovetenskapligt att inte hålla rätt på vad frågan gällde. En poäng är även att skilja mellan fysiologiska respektive psykologiska faktorer.

Jag har mött många kategoriska kosttalibaner i mitt liv som tyvärr på grund av sin affekt inte kan hålla en civiliserad ton och diskuttera fakta. Att dra in personliga dieter för egna barn som allenarådande för något som handlar om ortorexi är för mig synnerligen ovetenskapligt. Påståenden bör vila på en vetenskaplig grund och referenser till studier som styrker påståenden bör bifogas.

Seriositet i en diskussion innefattar respekt för andras kunnande och den som inleder med ”nonsens” bör fundera både en och två gånger över vad man lärde sig på universitetet om skillnad mellan fakta och personlig uppfattning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.