Ätstörningar i simning

on

Danska simmare har konstaterats ha ätstörningar i betydligt större utsträckning än vad man anat. Orsaken är, inte alls förvånande, strikta kostregler och offentlig vägning framför alla lagkamrater inför varje träning.

Det här är ingenting ovanligt och definitivt ett fenomen som gäller även i Sverige. Inom gymnastik har det sedan länge varit vanligt med vägning för att hålla kontroll över vikten. Det tråkiga i hela historien i Danmark är att det rör sig om Ottesen, en av vår tids främsta simmare, som nu gått ut i en dokumentär där hon beskriver ett skräckvälde.

När jag och Anatoli skrev boken Ortorexi för Svenska Idrottsförbundet var det få som tog våra varningar om träningshets och matfobi på allvar. I tider där alla ska vara tuffare än tuffast är det naturligt att auktoritära tränare och träningsmetoder möts med positiva hurrarop.

Ottesens nära väninna är Sara Sjöström som även hon nu börjat schabbla med maten. När jag säger schabbla menar jag uteslutande av olika livsmedel, oavsett vad anledningen är.

När IOC kallar fenomenet ”relativ energibrist” är det inte annat än ett sätt att minska stigmatiseringen av ätstörningar vilket kan bli kontraproduktivt.

Läs mer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.