Min fula kropp

Redan 1971 genomförde man en vetenskaplig studie i Sverige (Nylander, 1971) som konstaterade att 24% av de dryga två tusen fjortonåringar som tillfrågades sa att de kände sig feta. Av dessa gick 10% på diet. Som alltid blir det en fråga om hönan eller ägget först men jag har svårt att tro att så många som en fjärdedel verkligen var överviktiga och behövde gå på diet. Om det här var läget på sjuttiotalet vart har vi hamnat nu?

En något senare studie (Sejcova, 2008) kan kanske beskriva riktningen på den utveckling som skett. Studien undersökte ”the cult of the body” genom att ställa frågor till drygt femhundra personer varav hälften män och hälften kvinnor i åldern 18-26 år. Av dessa betraktade 32% sig själva som överviktiga men det var endast 13% som var det. Dessutom var 58% av deltagarna underviktiga.

Att missnöjet med den egna kroppen eskalerat har ett flertal studier visat och orsakerna till det är många. Bland annat har frekventa jämförelser med bilder på ”idealkroppar” en negativ effekt på hur man bedömer sin egen kropp. Andra påverkande faktorer är att gå på diet vilket många gånger handlar om en önskan att uppnå social acceptans från omgivningen.

Även om jag arbetat inom fitness i många år, jag introducerade aerobics och den moderna gruppträningen en gång i tiden, har jag aldrig fallit i gropen att människans värde ligger i hennes kropp. Jag lärde mig tidigt att utsidan sällan säger något om insidan (många håller inte med om det naturligtvis) men än så länge har jag inte fått motsägande argument som håller.

När jag ser barn och ungdomar traska rakt in i Ortorexiträsket gör det mig otroligt ledsen för jag om någon har fått erfara hur illa det kan gå. Åratals av svält, överträning, starkt missnöje med sin kropp, självhat som kräver omfattande hjälp för att repareras. Det än sorgligare är att man till en början av den nya ”sunda” livsstilen med specifika livsmedel och mer och mer träning upplever starkare glädje och nöjdhet vilket gör att man fortsätter utöver den psykofysiologiska brant som bara går utför.

Varför vilja vara en kopia av någon annans kropp? Originalen är de vackraste och de mest genuina. Våga vara dig själv och njut av livet så länge det varar. Skuld och skam tillför ingen skönhet.

Ortorexia_atletika

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.