Begrepps förvirring fysisk aktivitet respektive träning

yvonnelin_träning_promenadyvonnelin_träing_oliverdummy

 

 

Redan i mitten av 1980-talet publicerades vetenskapliga artiklar där man definierade phsysical activity, physical excercise och physical fitness (Casperssen, C. et al ., 1985).  Fysisk aktivitet är vilka kroppsrörelser som helst som resulterar i energiförbrukning, som kan mätas i kilokalorier. I det dagliga livet kan fysisk aktivitet delas in i kategorier i fråga om det är arbets-, hushålls- eller fritidsrelaterat. Vanlig fysisk aktivitet som höjer pulsen något kan vara trädgårdsarbete, tvätta och städa eller promenera för att ge några exempel.

Fysisk träning , å andra sidan, är en undergrupp till fysisk aktivitet. Träning är strukturerad, planerad och regelbunden med syftet att förbättra eller bibehålla en fysisk kapacitet. Exemplen är många, simma, spela fotboll, springa osv med syftet att påverka styrka, rörlighet, uthållighet med flera fysiska förmågor.

Fysik är en serie attribut som kan vara hälsorelaterade eller prestationsbaserade. I vilken utsträckning man har dessa attribut kan mätas med olika metoder.

Det här låter kanske som en självklarhet men det tål att fundera på. Många kallar idag sina promenader för träning fast det handlar om fysisk aktivitet i syfte att förbränna kalorier vilket inte är ett träningsmål. Att springa regelbundet i syfte att förbättra uthållighet är däremot träning per definition. Huruvida det ger en förbättring eller ej beror på intensitet, hur länge och hur ofta man springer. Med andra ord är det kombinationen av dessa tre faktorer som avgör och inte  ”mer och hårdare är bättre” som många tror. Råd för träning och bantning skiljer sig åt och liksom råd till olika personer. Vi är olika, med olika mål och förutsättningar så det finns inte ett generellt optimalt upplägg att tillgå för träning. För bantning finns det däremot en generell princip, summan av energi in respektive ut….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.