Svek eller räddning?

Det där med moral är ingen enkel sak. En ung flicka beslöt sig för att berätta för sin bästa väninnas föräldrar att deras dotter hade ortorexia atletika och allvarliga självmordstankar. Det låter som en bra idé och rättrådigt gjort men väninnan kände sig sviken och vänskapen bröts. Jag har skrivit om det här tidigare men det tål att upprepas att det ibland är bra att vara rak och ärlig. Just idag hade jag en kompis som ringde för att hon oroade sig för sin väninna som börjat äta mindre och träna mer. Hon hade fått sin kompis att lyssna i alla fall så jag säger ”bra gjort”!

Eftersom jag just avslutat en kurs om lydnad och grupptryck får det bli lite moraletik idag.

KULTURELLA SKILLNADER i ETIK OCH MORAL

Vi som bor i Norden skattar skipandet av rättvisa och besparande av lidande som högt stående moraliska handlingar. Längre söderut slår lojalitet högre medan andra länder skattar lydnad eller dygd som nobla handlingar. Så hur tänkte då den unga kvinnan som ”förrådde” sin vän? Man får nog anta att hon ville bespara lidande för väninnan, hennes familj och hennes vänner. Väninnan å andra sidan tyckte uppenbarligen att lojalitet var viktigare.

RÄTT ELLER FEL HANDLING?

Själv tycker jag att hon gjorde alldeles rätt. Ortorexi försämrar omdömet ju mer ortorexisymtomen depression och ångest ökar. Handlingen var god och även konsekvensen att hon faktiskt lever idag. Förhoppningsvis har hon även fått ortorexibehandling och den dag hon är frisk kommer hon uppskatta sin väninna som var modig nog att berätta för föräldrarna vad som pågick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.