Vårdförvirring

on

Ibland undrar jag hur det är ens möjligt för den vanliga människan att kunna navigera inom hälsa och sjukvård. Bara inom sjukvård finns det en rad olika domäner som kirurgi, ortopedi, endokrinologi, morfologi med flera som kanske inte alltid är helt enkla att förstå vad dessa innebär.

Till dessa kommer alla olika aktörer där man troligtvis har god kännedom om vad läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter sysslar med. Men hur är det inom det psykologiska fältet? Vet man vad skillnaden är mellan en psykiater, psykoterapeut, psykolog eller beteendevetare? För att inte tala om alla andra benämningar, många gånger med exotiska namn, som ofta befinner sig utanför traditionell hälso- och sjukvård.

Chefscoacher, livsstilscoacher, friskvårdspedagoger, hälsopedagoger, friluftscoacher, mentalrådgivare, mentalcoacher, psykosyntesterapeut, kostrådgivare, personliga tränare med många fler. Hur skiljer sig en kostrådgivare från en dietist? Hur skiljer sig en PT från en idrottsfysiolog? Hur skiljer sig en massör från en fysioterapeut?

Greenwich University London

Det enkla svaren på de senare är att det krävs betydligt fler utbildningsår för att bli dietist, idrottsfysiolog och fysioterapeut medan kostrådgivare, massör och PT kan räknas i utbildningsveckor. En annan skillnad kan vara det mål man har där sjukvårdspersonal gör det sjuka mindre sjukt medan friskvården gör det goda nog bättre. Det ligger en skillnad i dessa två målsättningar och det blir bekymmersamt när friskvårdare hanterar sjuka tillstånd och även när vissa vårdyrken gör anspråk på friskvårdskunskap.

Personligen fick jag en bra österländsk filosofisk helhetsgrund att vila mig mot vilket föranlett att jag anser teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet vara lika viktigt. Jag tycker även att fysiologi och psykologi väger lika tungt och att motion och elitidrott är lika stimulerande.

Det här personliga tyckandet har inte varit smärtfritt, vare sig när det gäller utsatthet inom vissa akademiska institutioner (för att man tänker utanför satt ideologi) eller alla herrans år man måste träna och utbilda sig. Men, men mitt liv har aldrig varit tråkigt och även en söndag som denna har varit fylld med ditten och datten som hör till människans hälsa och välmående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.