Fredagsmys är inte rys


Fredagsmys á la allmän uppfattning är chips, godis med mera. Många tror att man går upp i vikt av det men där är det ju faktiskt kalorierna som bestämmer. 500 Kcal chips eller 500 Kcal lax och avokado ger samma energi in vilket är vad som räknas om man talar om vikt. Men det är ju nyttigare med lax och avokado kanske någon säger. Jo visst, om det nu är så att man behöver vitaminer och mineraler just på fredagar. Svenska folket är ganska överviktiga (hälften av vår befolkning) men få lider av näringsbrist så man får bestämma sig om man talar om energi eller näring.

De som mår sämst många gånger är alla de som aldrig kan ”unna” sig fredagsmys eller som har ”svullardagar” och äter för mycket. Förbud ger samvetskval och skuld om man bryter mot det så åter igen bör man veta om man talar om fysiologisk jämvikt eller psykiskt välmående.

Själv tar jag fredagen som den kommer.  Jag äter det jag har lust på, äter tills jag är mätt och om det är gott lite till. Så mitt råd är, klanka inte på dig själv. Skrota tankar som ”nu åt jag i alla fall så det är kört så kan lika bra äta upp allt och börja hålla igen imorgon”.  Det kan bana väg för hetsätning och bulimi så ”stay cool” och skippa förbud och pekpinnar.

Hälsa handlar om fysiskt och psykiskt välmående så förbud, bestraffningar och självanklagelser har ingen plats inom ramen för att må bra. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.