Trenda eller träna är frågan

on

Fitnessindustrin är helt fantastisk när det gäller att skapa nya trender med nya fräcka namn. Varje år kommer det nya träningsaktiviteter och då och då är de så omfattande att man kan tala om paradigmskifte. Ett sådant skifte var när man gick från ”träning ska vara kul och motiverande” till det är inte träning om det inte är hårt och utmattande. I och med att prestationskrav införlivades ökade även antal tävlingar för motionärer (även om de inte vill kalla sig så).

Anatoli

Men om vi ser till själva människokroppen har den inte förändrats nämnvärt på tusentals år så förändras verkligen träningsresultatet bara för att man byter namn på aktiviteten?

En muskel ökar i volym och blir tillsammans med nervsystemet bättre på att utveckla kraft om man utsätter den för rätt belastningsdos, belastningstid och gör det med minst veckobaserad upprepning. Mer än så behövs inte så varför allt hyss om vilka maskiner som är bäst eller förträffliga metoder som heter si eller så. Det handlar ju bara om att beakta intensitet, duration och frekvens.

Annat är det med psyket för det kan ta slut fortare än man anar och här blir det viktigt med förnyelse av både namn, musik, kläder, redskap och annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.