Vegan forskare gick över till kött

on

Forskaren Cecilia Mayer Libba var vegan i över femton år men började äta kött när hon såg resultaten av sin egen forskning. Hennes intresse för hälsa och hållbarhet vad de som ledde henne in i forskningsvärlden men när resultaten från hennes egna vetenskapliga studier visade tvärt emot vad hon förväntat sig la hon om sin egen kost och började äta kött igen.

Hennes forskningsområde är näringsaspekter på växtbaserad kost och då framförallt huruvida alla substitut för till animaliska produkter är så ”nyttiga” som vi allmänhet tror. Kort sagt visar hennes studier att vegetariska produkter av låg kvalitet snarare är ohälsosamma än skyddande mot exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes. De tenderar tvärtom att höja risken för dessa sjukdomar.

Kvalitet är en nyckelfråga

Meyer känner oro för barn och unga som idag av miljöskäl går över till vegankost eftersom det är mycket utmanande att endast välja högkvalitativa produkter och få i sig rätt mängd näringsämnen. Flickor och kvinnor i fertil ålder löper risk att framförallt få järnbrist men även jod, selen, kalcium, vitamin D och B12 är i farozonen.

En sänkare av järnupptag är kaffe och mörk choklad som man kanske bör undvika att få i sig efter en måltid. C-vitamin och fermenterade grönsaker motverkar däremot den hämmande effekten och när det gäller kött, järnupptag från kött motsvarar cirka 15% att jämföras med 5% från vegetabilier.

Snabba och drastiska omställningar av matintag avråder Meyer ifrån och jag kan inte annat än hålla med. Vi vet sedan länge att människans fysiologi fungerar som bäst när vi håller oss till lagom av allt och gör förändringar i små steg. Tyvärr är det alltför många med Ortorexia atletika som gått över till vegankost och utöver ovan nämnda vitaminbrister även riskerar makronutritionsavvikelser på grund av obalanserade makronutrienter och högintensiv träning.

Referens: Meyers studier är ännu inte publicerade. Hon ämnar att disputera vid Chalmers och fakta är hämtad från Svenska Dagbladet 12 juni 2022.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.