Stridare eller glidare

yvonnelin_livet_åkasnålskjutsNär man arbetar ideellt lär man sig ganska snart att vissa arbetar hårt för att de är intresserade medan andra (som oftast inte är på mötena) har många åsikter om hur saker och ting borde göras. Beteendet påminner om grupparbeten i skolan, några slet och några gled med utan att tillföra särskilt mycket. De som kämpar för att saker och ting ska slutföras och levereras i tid är dessvärre  ofta de som blir utslitna i slutändan.

lena nivander friström

 

 

 

 

Har du någon FISH på ditt jobb?

Lena Nivander Friström, en fantastisk människa, föreläsare och terapeut som dessvärre dog i cancer för några år sedan, kallade dessa utslitna personer för FISH. Bokstäverna stod för ”först in sist hem”. De här personerna är först på jobbet, tänder upp och sätter på kaffet så att det är mysigt när resten av arbetsstyrkan kommer. De är de som stannar längst för att se till att dagens uppgifter slutförs och att det stängs igen när alla gått hem.

Visa uppskattning

Det är märkligt hur otroligt fort det går att ta någon för givet. Man förutsätter att personen bara finns där och är tillgänglig. Precis som om det vore deras uppgift att serva andra. De är just de här personerna som ofta byter skift och hoppar in när någon vill byta eller är sjuk. Har du någon FISH på ditt jobb? Finns där någon som behöver lite uppmuntran och kanske mest av allt, som borde slippa höra på gnäll och kritik om ditten och datten. De gör ju ett bra jobb och är till glädje för alla. Varför inte överraska genom att vara först en dag och själv sätta på kaffet? En liten lapp vid datorn eller kanske en chokladbit av högsta kvalitet?


Böcker som Lena skrivit är bland andra Fångad i arbete och Livet före döden. Natur och Kultur har lena nivander friström 2givit ut hennes böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.