Ketoliknande dieter ökar risk för hjärt- och kärlproblem

on

Dieter med lite kolhydrater och mycket fett har i studier visat sig öka det ”dåliga” kolesterolet med dubbelt så hög risk för kardiovaskulära problem i framtiden som konsekvens, visar en kanadensisk studie. Studien publicerades den 5 mars under Scientific Session/World Congress of Cardiology WCC, en kongress inom kardiologi.

Resultaten fick mycket uppmärksamhet i media men hade även en del svagheter värda att notera. Exempelvis var antalet försökspersoner ganska lågt och försöksgruppen och kontrollgruppen hade dessutom en viss skillnad i hälsoprofil.

LoCarb/HiFat dieten bestod av 25% kolhydrater och 45% fett vilket är lite mer kolhydrater än i en ren keto-diet. I en uppföljning långt senare visade det sig att 9,8% av personerna som följt Keto hade drabbats av olika former av hjärt- och kärlproblem i jämförelse med 4,3% från för de som åt enligt standard diet.

Så sammanfattningsvis, en del personer kan gå ner i vikt med ketoliknande dieter men risker för senare problem bör noteras och dieten bör inte rekommenderas utan att personerna är införstådda med de risker som föreligger.

Referens: American College of Cardiology (ACC) Scientific Session/World Congress of Cardiology (WCC) 2023.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.