Body Image studie

on

Anastasiades och Argyrides (2022) undersökte kroppsuppfattning hos 835 personer, varav 62% kvinnor och en medelålder runt 40 år. Man var intresserad av att se om det förelåg någon skillnad i kroppsnöjdhet mellan de som har ortorexia nervosa respektive endast föredrar hälsosam kost.

Resultaten visade att de som inte hade ortorexia nervosa utan bara åt hälsomedvetet var betydligt mer nöjda med sin kropp. Man fann att 13% av de som åt hälsomedvetet utan att ha ortorexia nervosa åt intuitivt det vill säga när man var hungrig medan andra åt enligt regler eller känsloläge. Även om man såg ett signifikant samband var effektstorleken, det vill säga styrkan i sambandet liten i flertalet olika samband som man såg.

Referens: Anastasiades, E., & Agyrides, M. (2022). Healthy Orthorexia vs orthorexia nervosa: associations with body appreciation, functionality appreciation, intuitive eating and embodiment. Eating and Weight Disorders, 27, 3197-3206.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.