Äta för att kunna träna eller träna för att få äta?

yvonnelin_träning_fotboll_PT_ortorexiDet ringde en ung kille för att höra mer om Ylabs PT utbildningar och vad som ingår med mera. Jag slogs ganska omgående av hans ödmjuka inställning när han menade att han tränat en del men behöver lära sig mer om tränarskap. I själva verket var det här en kille som spelat fotboll sedan barnsben och många år som heltidsjobb i våra topplag. Han hade dessutom en kandidatexamen men menade att han behövde mer kunskap för att kunna bli tränare.

En annan fotbollsspelare som sa i princip samma sak var Henke Larsson. Han tackade som bekant nej till ett tränarjobb innan han gått en tränarutbildning. Jag funderade ett tag efter dagens samtal på varför man som elitidrottare har så klart för sig att tränarrollen kräver mycket kunskap, betydligt mer än bara att ha tränat själv. En sak som vi båda var överens om i luren, var att idrottstränare som misslyckas inte kan dölja sitt misstag. De får oftast sparken.

DSC04397Som Personlig Tränare är det viktigt att förstå att det är ett förtroende man får när man tränar någon. Man bör besinna sig när någon elitklubb ber en vara fystränare om man verkligen inte har kompetens som räcker. En PT som tränar elit kan förstöra mer än göra nytta om det vill sig illa. Killen i luren hade själv erfarenhet av en bristfällig fystränare, men som elit säger man sällan emot utan kör på, som han sa.

När det går snett

yvonnelin_träning_ortorexi_pt_cold packTill skillnad mot en idrottstränare som får sparken så märks det sällan när något går snett med en PT. Kunden slutar som regel utan någon närmare förklaring. På så sätt får PT:n själv inte heller veta vad som gick fel.

Jag undrar om PT:n till den kille som vägde några kilo för mycket (dryga 90 kg) och ville komma i form och sex månader senare vägde 46 kg och var svår ortorerktisk visste vad som gått snett? Jag undrar om PT:n som la upp extremt tung träning för axlar till en elittennisspelare fattade vad som förorsakade dubbelsidig inflammation i bicepssenorna? Jag undrar om dietisten som satte elitlaget på diet för att få ner fettprocenten förstod varför de åkte ur allsvenskan det året?

Nationella kvalitetskrav för PT

yvonnelin_träning_SIS_logotypeIdag finns det nationella riktlinjer för personliga tränare. Dessa riktlinjer (framtagna av SIS Svenska Institutet för Standardisering) anger vilka minimikrav som gäller för PT. Det här är ett skydd för konsumenten som köper PT-timmar. Det finns många bra PT:n i vårt land men även de som har svar på alla frågor (varningslampa) och inte har den ödmjukhet som krävs inför människans fysiologi och psykologi.

Äta för att orka träna

Killen som ringde lär bli en bra PT med den ödmjuka inställning och gedigna bakgrund han hade. Vi delade även uppfattningen att man bör äta för att träna bra och prestera bättre. Att inte få äta om man inte tränat och spendera tiden på gymmet med att räkna kalorier, det får nog kallas diet och inte träning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.