Fika är inte ett skällsord

on

Varför så miserabel i en så vacker soffa? Ja kanske för att ordet fika väcker så många orostankar hos alltför många människor. Det har blivit något som kallas onödigt, onyttigt, osunt och argumentet ”det finns bättre alternativ” hägrar. Vilka alternativ då?

Samtidigt som alla talar om helhet så är psykiskt välmående underprioriterat som en viktig hälsofaktor. Att enligt svensk tradition få ta en fika tillsammans med andra är en ynnest, en tradition och något som man mår bra av, undantaget om man har ortorexi vill säga. För då är fika något hemskt farligt som kommer leda till att man svullar ut i ett nafs. Bullen blir till en bullmage och vetemjölet klibbar sig fast i kroppen……har någon funderat på hur fullständigt falskt detta är?

Fika är en svensk exportvara, det vet alla som reser från Arlanda eller går på Drottninggatan. Brickor som heter fika, muggar med svenska flaggan och ordet fika, produkter som har fika med i texten – blåvitt naturligtvis med andra ord fika tillhör vår kultur. Det gör däremot inte att sitta och gnaga på en proteinbar och låtsas att man äter glass när det är proteinglass som för övrigt smakar sågspån. Ortorexi hittar tusen vägar till att bortförklara varför man väljer bort vissa livsmedel som istället beror på att man blivit rädd för olika ord såsom exempelvis ”fika”.

Högst upp i ett varuhus på Oxford Street ligger ett fik som ser ut att vara direktimporterat från Disney. Charmiga möbler och helt ok afternoon tea. Hit kom Masha med sin pappa när hon fyllde 18 år och drömde om att åka till London. Hit kom även jag för att äta scones med sylt och dricka te. En brittisk tradition som är urtrevlig den med.

Heja Fika!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.