Vill eller vill inte

on

Att vilja eller inte vilja, det är frågan. Mycket centralt när det gäller att göra förändringar, inte minst inom livsstil. Om man inte vill göra en förändring spelar det ingen roll hur mycket andra försöker trycka på för att man ska ändra. Det brukar mest leda till trots och protestbeteende. Eller som när det gäller Ortorexi, man gör det men manipulerar och sina kompensatoriska beteenden.

Att tvinga någon handgripligen fysiskt som vid tvångsmatning är ett övergrepp vilket man möjligen kan förstå om det gäller att rädda liv. Att bevaka och bestraffa någon som inte klarar av att äta eller låta bli att träna brukar bli kontraproduktivt. Man manipulerar men inte bara det, rollerna förändras. En förälder blir en ”övervakare” och ”behandlare” vilket inte blir bra för framtida relationer. Så tänker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.