Sorgliga argument om Ortorexins berättigande

on

Inga namn nämnda men varför ska personer uttrycka sig om #ortorexi när de inte har någon erfarenhet av det?  Personer som givit kommentarer till Aftonbladets artikel om Kvarg och träningshets (jag känner igen formuleringen ) menar att man istället bör ha fokus på fetma och inaktivitet (brutalt sammanfattat).

Det är förvånande att de med en akademisk utbildning ens kommer på tanken att världen bör beaktas i majoritetsperspektiv. Ska vi i sådana fall skrota att stödja forskning inom ALS eftersom Cancer är vanligare? De två som uttalar sig bör då kanske se sig om efter ett nytt jobb och kanske även lägga ner bloggandet. Varför blogga om träningslära när det finns krig i världen? Varför skriva en bok om skräpmat när fler dör av rökning?

Det är ett märkligt argument att utgå från vad majoriteten behöver. Lovordar man även en enpartistat? Bort med minoriteter?

 

2 kommentarer Lägg till

 1. Robert skriver:

  Artikeln belyser att kvarg och hårdträning inte är de största hoten mot hälsan. Vilket de ur ett samhällsperspektiv har rätt i. Artikeln på aftonbladet väljer dessutom att formulera det som om de vore de enda hoten. ”Kvarg och hårdträning –
  hoten mot vår hälsa”. Det är ju löjligt. Läs citatet.
  ”Ställer du det problemet i förhållande till problemet ätstörningar ur ett samhällsperspektiv så är det ingen tvekan om att just inaktiviteten är betydligt större”
  De skriver inte att sundhetsfixeringen inte har ett existensberättigande. Din jämförelse är aningen dikotomiserande. Deras största invändning är mot hur själva rubriken och artikeln kan inge en tro av att många rör på sig tillräckligt och att det dessutom kan leda till digra konsekvenser.

  1. linyvonne skriver:

   Samhällsperspektiven är många. Färre dör av hjärtinfarkt idag än jämfört med tidigare exempelvis och hälsoparadoxen känner du kanske till. Mest ekonomiskt är att arbeta till pensionen och dö knall och fall i en hjärtinfarkt. En annan aspekt som jag har efter alla år som jag arbetat med träning och terapi, hur många av de överviktiga har störda ätbeteenden? De behöver definitivt inte mer skräckpropaganda än de får nu. Konstant fixering på matens farliga effekter. Varje dag. Idag ex. lägger jag ut på bloggen. Forskning har visat att hot och bestraffning lönar sig sämre än positiva mål. Debatten går snett…..

Kommentera