Kroppens unika anpassnings förmåga

Adaptation är ett ord som ofta återkommer i mina inlägg även om det inte tillhör den vanligaste bloggartermen i allmänhet. Jag tycker att den borde göra det eftersom det handlar om den anpassning som kroppen gör för att bibehålla fysiologisk jämvikt. Ett exempel är fysisk aktivitet; ju mer vi tränar desto starkare blir vi men även ju mer inaktiva vi är desto svagare blir vi.

Jämvikt åt alla håll

Men hur kan det då gå så snett med dagens elitmotionärer som riskerar #Ortorexia Atletika med sin övernyttighet och överträning? Just precis, kroppen anpassar sig även här för att upprätthålla jämvikt. När man gör av med för mycket energi under träning sparar kroppen energiutgifter genom att reducera alla andra vardagsrörelser som vi har. När vi äter för lite ökar kroppen drivet för att äta.

Från energiknippe till zombie

Forskare över hela världen är överens om att det finns ett fysiologiskt system för att upprätthålla homeostas (jämvikt) i syfte att tillhandahålla energidepåer som är nödvändiga för att vi ska kunna leva ett vitalt liv full av rörelser. Svält och du kommer röra dig mindre, långsammare och när hjärnan inte får sitt glukos kommer även dina rappa kommentarer och tankar gå in i halvdvala.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.