Missbruk blir massbruk

on

Hopp om ett mindre smärtsamt liv

Missbruk handlar om att känslomässigt fly från en obehaglig verklighet genom stimulantia eller annat som höjer sinnesläget. Matmissbruk har under de senaste åren seglat upp som en illasinnad konkurrent till de mer klassiska missbruken såsom alkohol, spel, sex, shoppande med flera. Missbruk är en process där logik och känslor är motstridiga. Man vet vad man borde göra men faller för frestelsen att döva det negative sinneslag som man upplever för stunden.

Den egna personligheten blir allt mer försvagad när ”missbruksegot” med tiden tar alltmer plats.  Spelaren kikar alltmer på sportprogram, shopparen surfar på kläder och vandrar i butiker, matmissbrukaren handlar, beställer och planerar mat, sexmissbrukaren kör långsamt i röda kvarter och tiden i missbrukskontext blir alltmer omfattande.

Porr och frossa

Matmissbruk far fram som en lavin i dagens samhälle. Vart man än vänder sig handlar det om mat. Media är fylld av matporr; hela Sverige bakar, kockar som kokar, feta som bantar under grymma förhållanden, doktorer som lanserar dietprogram, barn som lagar mat, larmrapporter om mat, matbilder i tusental på Instagram, bloggare som lägger upp sina måltider, träningsställen som säljer pulver, butiker som säljer piller, veckotidningar som säljer dietupplägg, hemsidor som säljer program, bantningsorganisationer som säljer kostupplägg och allt och alla med fagra löften om ett lyckligare liv.

När kommer man till insikt

Få lär ha undgått all spelreklam som numera konkurrerat ut de ofarliga produkterna tvättmedel och tandkräm. Spelmissbruk liksom matmissbruk ökar när reklam och tillgänglighet ökar. Den som spelar bort hus och hem inser till sist att det handlar om missbruk men när gör matmissbrukaren det? Är det när man jojobantat i tio år? Är det när man förlorar kontrollen och vräker i sig mängder med mat? Är det när man vandrar och vandrar i butiken men inte kan ta beslut om vad man ska köpa? Är det när man försakar sina vänner för att gå hem och äta (eller svälta)? Är det när man lagar mat och bakar men aldrig äter något själv? Är det när man söker in på dietistutbildningen för att hitta svar på hur man ska hitta balans? Är det när familjen poängterar att man blivit en diktator i huset som är arrogant, egocentrisk och otrevlig?

Missbrukaren är egocentrisk

Det gemensamma med missbrukare är att behovet sätts först och alla andra får kliva åt sidan. Som exempelvis en flerbarnsmamma med #ortorexi som tränade (under hejarop från omgivningen) två timmar varje morgon innan dagens arbete påbörjades. Ett arbete som för övrigt innehöll att leda 2-3 gruppass. Hon hade inte ätit frukost med sina barn på flera år. Det handlar inte om dålig personlighet eller karaktär.

Det är ett missbruk och frågan är när samhället ska sluta att applådera när människor tokbantar eller inte kan sluta att tala om mat.  

Kommentera